Om man tappar mycket hår

Genomsnittspersonen tappar ungefär 50-100 hårstrån per dag, vilket är helt normalt, även fast det låter som väldigt mycket.
Och det finns många anledningar till att man tappar hår. Kost, laster (rökning etc),  hårvårdsrutiner m.m
Känner man däremot att man tappar för mycket hår så är det inte kört. Det finns lösningar.

Kosten är A och O när det kommer till det mesta. Anna Skipper brukar ju alltid säga att man blir vad man äter, och hon har en poäng. Äter man skit ser man ut och mår som skit. Det lättaste är att se till att man får i sig rätt mängd vitaminer, och då är VitaminA, VitaminC, VitaminB12, svavel, zink, kalcium (mejeriprodukter), järn, VitaminE och omega-3 de allra viktigaste. Det finns bra brustabletter att köpa i vanliga livsmedelsbutiker och den som jag använder heter MultiKvinna och den innehåller alla förutom omega-3, som finns att köpa på apoteket.
Men oftast räcker inte mängden järn som finns i sånna tabletter, så köp även järntabletter eller blutsaft. Det finns att köpa i hälsobutiker, exempelvis Life.
Köp även extra zink-tillskott om du ofta får klyvna hårtoppar.
Drick mycket vatten. Endel säger att alla människor ska dricka 1,5 L per dag men det där är väldigt individuellt. Jag måste dricka 2 L per dag.
Ät mycket protein. Rött kött, kyckling, fisk (helst fet), ägg, bönor, linser, soja och andra vegetabiliska proteiner.
Frukt är också bra, även torkad frukt som russin. Nötter likaså.
Hoppa inte över grönsakerna! Broccoli är nog den absolut bästa grönsaken för övrigt så det låg nog nåt i att min mamma alltid tvingade mig äta upp den när jag var liten.

Bara för att en hårvårdsserie är dyr behöver inte det betyda att den är bra. Men billiga serier är i 99 fall av 100 helt värdelösa. Unna dig själv och ditt hår att lägga en extra slant och köp en bra serie anpassad för ditt hår.
Tvätta inte håret för ofta. Gör man det tvättas kroppens naturliga skydd bort och håret blir fett väldigt snabbt. Jag tvättar mitt hår en gång i veckan, och då kör jag schampoo, balsam och sen en inpackning i några timmar.
Torrt hår bryts lättare och då kan man behöva ha en inpackning oftare.
Några andra bra tips man bör ha i åtanke är attt exempelvis inte tvätta håret i jättevarmt vatten, och när man har sköljt ur schampoot eller balsamet så blöter man det en gång till med kallt vatten. Då "stänger" man håret.Man bör inte borsta eller kamma håret när det är blött och aldrig använda hårsnoddar med metallring, för de "skär av" hårstråna.
Hur man bör sköta om håret beror mycket på vad man har för hårtyp, så det är individuellt.

Alla typer av droger (alkohol, knark, kaffe, nikotin etc) gör så att håret får en dålig kvalité, och hår av dålig kvalité bryts lättare.

Sömnen är lika viktig som kosten. Har man nånsin varit vaken väldigt länge vet man att både kroppen och hjärnan reagerar negativt. När vi sover arbetar kroppen med att "återställa sig", och likaså hjärnan. Får kroppen inte chansen att återställa sig blir konsekvenserna allvarliga. Man kan få dålig hy, rasa i vikt, få psykiska besvär, nedsatt hörsel och syn etc och på samma sätt på verkas håret. Kvalitén blir betydligt sämre.

Sen kan det finnas många andra orsaker till att man tappar mycket hår. Hormonella besvär, stress och gener exempelvis och då bör man kontakta läkare.


»
»
»