Ansiktsmask med mandelolja & citron mot finnar (20 min )

Den här ansiktsmasken är bra för oss med fet aknebenägen hy.
Mandelolja finns att köpa billigt på apoteket och Aloe Vera juice hittar du bland annat i Lifebutiker. 


♥ 1 msk mandelolja
♥ 1 msk citronsaft
♥ 1 tsk honung
♥ Eventuellt 1 tsk Aloe Vera juice
♥ 1,5 tsk havregrynHäll havregrynen i en skål. Börja med att blanda i honungen, som ska ha en rinnig konsistens.
Låt havregrynen suga upp honungen lite. Blanda väl.


Tillsätt de övriga ingredienserna.
Använder du Aloe vera juice ska den tillsättas sist.Applicera. Låt verka 20-30 minuter.
Tvätta bort med ljummet vatten.

Hårtvätt

Jag tror att jag har skrivit ett liknande inlägg om just detta, men det tåls att upprepas!

Alla vill vi ju ha ett rent, starkt, glansigt och vackert hår och vägen till det är bra kost och hängivenhet.
Med hängivenhet menar jag att håret blir inte vackert av sig själv utan man måste jobba lite för att få resultat, precis som med allt annat.

Jag brukar tänka på mitt hår som dött. Det låter brutalt, jag vet, men egentligen är det ganska logiskt.
Död vävnad förnyas inte. Tänk dig en blomma som börjat vissna. Det finns ingenting du kan göra för att den ska bli mindre vissen, däremot kan du jobba för att den ska hålla sig i det stadiet. Men, den kommer att dö, hur mycket du än jobbar för att hålla den vid liv. Frågan är bara när och hur hängivet du kan jobba för att den ska hålla sig vid liv så lång tid som möjligt.

Samma sak med hår. Hår som börjat bli slitet kan inte bli mindre slitet med hjälp av produkter. Däremot kan du arbeta med exempelvis oljeinpackningar, bra hårvårdsrutiner etc för att det inte ska bli mer slitet. Men en dag kommer du bli tvungen att klippa dig, för hur mycket du än jobbar på att hålla det vackert så kommer det med tiden att brytas ned.

Att tvätta håret ofta är en av många saker som sliter på håret, men det är också en nögvändighet.
När du blöter ner ditt hår är det extra sårbart och det är därför väldigt viktigt att man har en bra teknik när man tvättar håret för att minska på slitage.

Här är några enkla tips:

♥ Använd ljummet vatten. Aldrig för varmt och aldrig för kallt.

♥ Skölj med ljummet vatten. Grundregeln är att hellre skölja för mycket än för lite. Låt det ta tid. Och gnugga inte utan låt vattnet sköta jobbet.

♥ Gnugga aldrig in schampoo och balsam i hårets längder. Ta en klick schampoo i handen istället och gnugga tassarna ihop en stund tills det blir mycket skum. Sen kan du applicera i hårbotten (massera in det) i hårets längder genom att krama in schampoot och med lätt hand dra det ut i längderna.

♥ Att hårbotten är ren är viktigast av allt.

♥ Håret ska alltid hänga ner mot fötterna när man tvättar håret, dvs i riktningen som håret växer. Annars tappar det glans och ser burrigt ut. Detta beror på hårets uppbyggnad.

♥ Balsam. Mycket balsam. Grundregeln här är att under tiden du har en schampooflaska ska du ha tre balsamflaskor. Samma sak gäller när du applicerar ditt balsam som när du applicerar schampoo.
Om du vill kan du låta ditt balsam verka i några minuter, men använd det aldrig som hårinpackning (såvida du inte tillsätter andra ingredienser också.)

Hitta din hudtyp. Helt gratis dessutom.

En bekant till mig berättade att en skönhetssalong i staden där jag bor tar flera hundra i betalt för att man ska få reda på sin hudtyp. Lite onödiga pengar, kan man tycka, för det är rätt enkelt att göra ett eget hemma-test. Finns säkert hundra olika sätt, men såhär gör jag. :)

Gör såhär:

♥ Tvätta ansiktet noga. Det ska vara helt rent.
♥ Vänta i ca 45 minuter
♥ Lägg en tunn servett (eller hushållspapper, det går lika bra) över hela ansiktet och tryck det mot huden. Undvik ögonen.
♥ Vänta i en minut eller två
♥ Ta bort pappret och titta efter detta:

Fjuttiga spår av fett över hela servetten = Normal hud
Markanta spår av fett över hela servetten = Fet hud
Torr servett = Torr hud
Fettfläckar i T-zonen och eventuellt i käkområdet = Blandhy

Det är bra att göra ett sånthär servettest en eller två ggr/år eftersom huden förändras både av åldern och årstiderna, och sen anpassa hudvårdsprodukterna efter vad din hud vill ha just för tillfället.

Vitaminspecial, del 1: Vitamin A

Alla vet hur viktigt det är att få i sig rätt mängd vitaminer mm, men alla kanske inte har full koll på vad dessa vitaminer gör för huden. Huden är kroppens största organ och tar mer stryk varje dag än vad du kan föreställa dig!

De vitaminerna vi får i oss genom mat och kosttillskott kommer inte till huden förrän i slutet och därför är det viktigt att inte slarva. Får huden inte den mängd vitamin som den så väl behöver åldras den i förtid, och det vill vi ju inte.

Jag tänkte gå igenom de allra viktigaste och först ut är:

 

 

Hoppas ni gillar min fina bild förresten! ;)

Vad gör då Vitamin A för huden?
♥ Motverkar åldrande
♥ Ökar hudens fuktighet
♥ Håller huden klar
♥ Stramar upp huden
♥ Ökar cellförnyelsen
♥ Fightas med de fria radikalerna (som bryter ner huden)


Och vart hittar man Vitamin A?
♥ Mjölk
♥ Ägg
♥ Fisk, bland annat makrill
♥ smör
♥ Leverpastej

Tydliga tecken på att man lider av Vitamin A-brist är att man har oren och aknebenägen hud (inte bara i ansiktet utan det kan vara på kroppen också), hyn i ansiktet är ojämn, kan se slapp ut trots att man är ung, synliga rynkor och fina linjer, torr hy m.m
Har man akneproblem kan det vara värt att prova äta Vitamin A-tillskott (eller börja äta mycket av ovanstående råvaror) innan man ger sig på tunga aknemedeciner.


Hårinpackning med banan (15 min)

Den här inpackningen lämpar sig till folk som har tunt och torrt hår.
Gör håret mjukt, smidigt och ger intrycket av fylligare hår.♥ Bananer. Antalet beror på hur långt hår du har. Mitt hår är ca 60 cm långt och ganska tjockt och jag använder tre medelstora bananer.Mosa bananerna med gaffel. Du kan mixa dem också om du vill.
Konsistensen ska bli krämig men inte för rinnig.Applicera masken i fuktigt hår. Förslagsvis efter att du duschat.
Låt verka ca 15 minuter.Tvätta bort med ljummet vatten och schampoo + balsam.


Tips: Badger Baby Balm

Badger Baby Balm, som jag skrev mycket om i föregående inlägg, finns för övrigt på eleven.se
119 kr för 56 g. Den är precis som alla andra produkter från Badger väldigt dryg.
Ett bra tips till er vars kroppar är känsliga mot vind och kyla. Bra produkt att alltid ha med sig i väskan. :)


Yoghurt- & honungsmask för alla hudtyper (15 min)

Detta är en enkel och mild ansiktsmask som passar jättebra då huden känns trött eller om den behöver lugnas.
Honung är bakteriedödande, bleker akneärr och motverkar akne, gör porerna mindre m.m
Yoghurten lugnar och stärker huden och har en svalkande effekt.

Den här masken passar alla hudtyper och det gör ingenting om man låter den verka längre än 15 minuter. Det är så lång tid jag brukar ha den, men det är ingen fara om du drar över tiden. =)♥ Honung, helst flytande
♥ Naturell yoghurt, så fet som möjligtBlanda honungen och yoghurten noga.
Använder du inte flytande honung så får du först värma den lite i micron så den får en rinnig konsistens.Applicera på rengjord hud. "Badda" på masken, ungefär som när du applicerar ögonkräm.
Låt verka ca 15 minuter.Tvätta med ljummet vatten. Återfukta huden efteråt.Som vanligt när honung är inblandat: var noga med att skydda håret. Det är ett jäkelskap att få bort det.

Eteriska oljor, del 2: Lavendeloljan

Klicka här för att läsa del 1 som handlar om Tea Treeoljan. I det inlägget kan du även läsa lite allmän info om eteriska oljor.


Lavendeloljan är en mycket populär eterisk olja som allra mest används i parfymer och i andra doftsammanhang. Parfym, deodoranter, rumsdoft, doftljus etc.

Oljan hjälper mot huvdvärk, läker sår, minskar risken för ärrbildning, balanserar talgproduktionen (med andra ord jättebra att använda i ansiktsserum om man har problem med akne), fungerar bra som anti-aging, jättebra mot eksem, motverkar både fotsvamp och skabb. Lavendeloljan passar till alla, oavsett hudtyp.
Lider man av mjäll är det kanon att smörja in ren lavendelolja (dvs outspädd) hårbotten med och man kan smörja in musklerna med oljan om man har träningsvärk.
Det är populärt att använda lavendel i massageoljor pga dess "all around"-egenskaper. Det lindrar allt från PMS till tandvärk till ryggskott.
Har man bränt sig i solen kan man smörja in lite, för lavende har en kylande effekt.

Insekter reagerar negativt på lavendeldoften, och det är därför vi ofta har små lavendelpåsar bland våra underkläder. Det håller mal och andra småkryp borta! =)

Även fast lavendeloljan är mycket mild (och kan användas av barn) ska man inte använda stora mängder. Spä  ut den med olivolja eller massageolja beroende på vad du ska använda den till.

Det finns bra lavendel och så finns det dålig lavendel, och det beror dels på hur man tillverkat oljan men även vad som händer med oljan sen. Frankrike och England är de som exporterar mest, och dessa två oljor är väldigt olika varandra både innehållsmässigt och doftmässigt. Här i sverige kan man inte få tag på engelsk lavendelolja (tror jag inte iallafall, jag har aldrig sett någon), utan det är den franska typen vi hittar här.
Skillnaden är för oss vanliga dödliga inte så märkvärdig, men företag brukar ofta välja den engelska oljan eftersom den är mycket enklare att "trixa" med. Och trixa med, ja, det innebär späda ut, göra sämre men mer hållbar och billigare att tillverka. Och sen sälja dyrt. Bra för företagen, dåligt för oss.
Så, bara för att det står lavendel betyder inte det att den håller nån vidare hög klass.Det finns en myt som cirkulerar om att lavendel är irriterande. Viffta bort den tanken för det stämmer inte (med undantag för absolut av lavendel).
Lavendel är nämligen den eteriska oljan som är allra mest vänlig mot huden och faktiskt den enda som går att använda direkt mot huden. Visst finns det vissa som är överkänsliga så det är alltid viktigt att om man har känslig hud testa lite på handleden och vänta 24H innan man använder oljan där den behövs.
Anledningen till att många fått för sig att lavendel skulle ha irriterande egenskaper beror just på massproduktionen av skräplavendel, som jag kallar det. Lavendel är ju så väldigt poppis just nu och företagen är ju inte dummare än att de inser att de kommer sälja mer om deras produkter innehåller lavendel. Men det är såklart inte lönsamt för skönhetsjättarna att sälja outspädd lavendel till en billig peng (vad jag vet så kostar i regel skönhetsjättarnas body lotions runt en tjugolapp) så de spär ut oljan med alla möjliga konstiga tillsatser som egentligen slår ut den och lavendeloljans egenskaper försvinner i myllret av kemiska substanser.

Här är en liten checklista du kan ta med dig när du lavendelshoppar =)
  • VEM har tillverkat produkten? Är detta ett företag som brukar ha produkter av hög klass?
  • VAR kommer oljan från? Engelsk eller fransk? (Tumregel: Engelsk = parfym, Fransk = tvål etc)
  • VAD innehåller produkten? Här är det viktigt att ha lite grundkunskaper. Känner du dig osäker kan du kolla med exempelvis skin deep database. Ju högre upp i ingredienslistan du hittar lavendel desto bättre.


Bleka missfärgade naglar med citron

För ungefär en månad sedan gjorde jag en guide till hur man får snygga naglar som inte skivar sig eller bryts så lätt. Klicka här för att komma till det inlägget.
I den guiden skrev jag att man kan bleka missfärgningar med citron, och idag tänkte jag berätta lite mer ingående hur man går till väga. :)

Du kan göra på två sätt:

1. Skär en skiva citron (den behöver inte vara speciellt tjock) och gnugga på nageln. Om du vill kan du även gnugga lite under nageln där du kommer åt. Sätt försiktigt små fryspåsar över vardera hand och var noga med att inte komma åt med naglarna för mycket. Vänta i ungefär 15 minuter och tvätta sedan bort.
Är du inte nöjd med resultatet kan du upprepa behandlingen en gång till.

2. Pressa saften ur en halv citron i en liten skål. Doppa varje finger i några sekunder och gnugga med tummen över nageln. Upprepa detta i ungefär 5-10 minuter.

Jag gjorde detta idag och såhär blev resultatet. Man kanske inte ser så jättebra iofs.

Ananas-ansiktsmask för alla hudtyper (15 min)♥ Innehåller många vitaminer, och då främst VitaminC
♥ Passar alla hudtyper (utom känslig hy)
♥ Antiinflamatorisk, vilket är kanon om man har aktiv akne!
♥ Minskar porerna och tar bort pormaskar
♥ Tar bort döda hudceller
♥ Mjukar upp huden något


♥ Ananas (antingen färsk eller burkananas) ungefär 4-6 bitar beroende på storlek
♥ MixerMixas ananasen, men inte för mycket. Det ska bli en konsistens som är såpass fast att den inte rinner men samtidigt så flytande att den känns krämig.Fördela över ansiktet (undvik ögonen) och halsen om du vill.
Verkningstiden är lite beroende på din hudtyp.
♥ Oren/Aknebenägen: 20-25 minuter
♥ Åldrad: 15-20 minuter
♥ Torr: 10 minuter
♥ Blandhy: 15 minuterSkölj av med ljummet vatten. Och som vanligt: Glöm inte att återfukta! :)Eteriska oljor, del 1: Tea tree oljan

Eteriska oljor, det klingar fint, eller hur? Och det är fint. Det är godis för huden! I vissa fall för håret också för den delen. :)
Kort och gott kan man säga att eteriska oljor är antiseptisk olja som utvinns genom blommors blad, citrusfrukt, rötter, bark osv.
Alla har olika "funktioner" (eller egenskaper om man nu kan säga så om en olja). Och dessa funktioner är lite olika beroende på vad man använder oljan till. Exempelvis lindrar vissa smärta och andra är svamp- och bakteriedödande.

Självklart finns det eteriska oljor av olika kvalité och den dyraste behöver inte alltid vara den som är bäst, precis som med all annan hudvård.

Tänk på att eteriska oljor inte får komma i kontakt med ögonen eller slemhinnor och är man gravid, har ett högt blodtryck eller är allergisk är det totalförbud! Ge det inte heller till barn, deras hud är såpass känslig att det kan bli omvänd (dvs skadlig) effekt. Har du känslig hud kan du testa lite på handleden och vänta ett dygn.Jag tänkte gå igenom några stycken, och vi börjar med en av de mest populära just nu: Tea tree oljan.

Tea tree kan man säga är ett samlingsord för många olika träd/buskar som kommer från australien och som ger den eteriska oljan "tea tree". Oljan från australien är dyrare än exempelvis den asiatiska. Varför vet jag faktiskt inte.
Finns att köpa exempelvis på eleven, där jag har köpt en liten flaska som heter Australian bodycare tea tree oil. Minns inte riktigt vad den kostar, men runt hundralappen. Finns i två utföranden: Den mindre som jag köpte (se bild nedan) och en större som är lite dyrare.
Den här oljan är väldigt stark och bör undvikas i den dagliga hudvårdsrutinen, tycker jag. Det finns delade åsikter om det där, men min personliga åsikt är att tea tree bara ska användas i små dåser, i områden där det behövs.
Eftersom den har en bakteriedödande effekt är den väldigt effektiv mot akne, infektioner, sår och småbett från till exempel insekter. Utöver det är den bra mot fotsvamp och fotvårtor.

Det låter ju bra, eller hur?
Jovisst, men det finns negativa aspekter också. Exempelvis menar vissa forskare att Tea Tree oljan är hormonstörande och i vissa länder är den totalförbjuden. I andra länder har man bestämt att produkter bara får innehålla en viss procent tea tree olja. Här i sverige har inget sånt bestämts, vad jag vet, men jag gissar på att det nog bara är en tidsfråga.
Man kan även få allergiska reaktioner och få irriterad hud. Har man känslig eller torr hud bör man undvika tea tree helt och hållet, för den är mycket stark och uttorkande.

Ska den användas så var försiktig och överdosera inte. I sverige är det lite poppis med tea tree just nu och det är en jättebra olja, men samtidigt bör man vara försiktig.


Första hjälpen vid torra & spruckna läppar

♥ Som vanligt är det A och O vad man stoppar i sig. Se till att du får i dig rätt mängd VitaminE, antioxidanter, zink, omega3, järn, VitaminC, protein, VitaminA  m.m
♥ Hitta det perfekta läppbalsamet, om du inte redan gjort det. En sak jag vill poängtera är att läppbalsam och lipsyl inte är samma sak. Välj läppbalsam och hoppa över lipsylet.
♥ Slicka inte! Det torkar ut ännu mer.
♥ Gnugga en bit färsk gurka på läpparna 4-5 gånger per dag.
♥ Peela läpparna med en varm frottéhandduk.
♥ Smörj in läpparna med jojobaolja. Det är en eterisk olja som är väldigt lik vår huds egen olja.
♥ Du kan smörja in med andra oljor också, exempelvis olivolja.
♥ Undvik mineralolja. Leta efter detta i innehållsförteckningar: paraffin (Kan heta paraffinum också), E 905, Vaselin oil, oleum vaselini, oleum petrolen och kort och gott: Mineral oil. Finns massvis andra också, kan skriva ett inlägg om det en annan dag.

Hårinpackning med gurka, olivolja, ägg och balsam


Nu under sommaren får håret rätt mycket stryk från sol, vind och vatten och då är det extra viktigt att pyssla om lockarna lite.
Detta är en hårinpackning som jag använder ofta under sommaren, speciellt efter att jag badat i bassäng.
Klor är ju inte hårets bästa kompis, det har du säkert känt att håret blir väldigt torrt efter att ha badat i en pool.♥ 1 ägg
♥ 1 halv gurka
♥ 0,5 dl av ditt balsam
♥ 1 msk olivolja
♥ Mixer

(Har du längre hår än till axlarna kan du ta lite mer av gurkan, ditt balsam och olivoljan)
Mixa alla ingredienserna. Låt blandningen stå i ungefär 10 minuter.Applicera i håret ca 10 cm från hårbotten och dra ut i längderna. Var extra noga med topparna!Låt verka ca 10 minuter beroende på hur ditt hår ser ut. Har du väldigt torrt hår kan du låta verka i 20 minuter.Dags att skölja ur. Gör såhär:
♥ Massera in lite schampoo
♥ Skölj med ljummet vatten
♥ Skölj med kallt vatten
♥ Schampoo igen + balsam om du vill
♥ Skölj med ljummet vatten
♥ Skölj med kallt vattenEn del som använt ägg i hårinpackningar har upplevt att deras hår blivit torrt efteråt.
Det har aldrig hänt på varken mig eller någon av mina vänner som provat denna inpackningen.
Men vet du med dig att ditt hår är känsligt så prova en annan hårmask. :)


När man bränt sig i solen

När man slarvar med solskyddet eller använder en för låg solskyddsfaktor är det lätt hänt att man bränner sig. När jag solar brukar jag tänka att hellre för högt skydd än för lågt, och hellre smörja in för ofta än för sällan. Man blir ju brun ändå. =)

Här är hur som helst några enkla tips vad du kan göra om du bränt dig:

♥ Smörj in med Aloe vera där du bränt dig. Helst ren aloe vera (dvs 100% aloe vera), men det går bra med den du köper i affären också. Köp dock inte en aloegel som innehåller mindre än 60% aloe vera. Det brukar i regel alltid stå på flaskan om den innehåller 60% eller mer.
♥ Gör olika masker. Bland annat är aprikosmask och morotsmask bra.
♥ Avocado är också bra om man bränt sig och är dessutom rejält fet vilket är bra när man bränt sig. Då behöver huden en rejäl boost! Mosa en hel avocado, applicera där du bränt dig och låt verka i 10-15 minuter.
♥ Gurka svalkar för stunden. Skär relativt tunna skivor och lägg där du bränt dig. Du kan ha gurkskivorna där så länge du vill.
♥ Tomatskivor svalkar också för stunden (tomat har dock något bättre egenskaper så litegrann hjälper det långsiktigt också). Gör likadant som med gurkan.
♥ Man kan applicera naturell yoghurt där man bränt sig, men detta är egentligen ingenting jag vill tipsa om eftersom youghurten måste verka i flera timmar för att det ska hjälpa. Men men, någon kanske vill prova. :)
♥ Om du smörjer in dig med din vanliga hudkräm så ta ett extra lager där du bränt dig. De brända partierna behöver mkt fukt.
♥ Drick vatten och undvik alkohol.
♥ Använd "pösiga" kläder som kan andas.I förebyggande syfte kan du käka mycket melon. Det innehåller något som kallas lykopen som skyddar mot solen!
Och det finns ju inget godare än melon när det är varmt! =)

Avocado-, banan- och honungsmask för åldrad hy (20 min)

Alla dessa ingredienser är mjukgörande och passar jättebra till torr och åldrad hy. Avocado är dessutom kanon om man bränt huden i solen och både avocado och banan har uppstramande effekt.
Masken fungerar förståss även om du inte har rynkor. Det är alltid bra att boosta och mjuka upp huden lite, oavsett hudtyp. =)


♥ 1 halv avocado
♥ 1 halv banan
♥ 1 tsk honungMosa bananen och avocadon. Blanda noga!


Om du använder fast honung bör du värma den lite i micron innan du blandar ner den med avocadon och bananen.


Applicera i ansiktet (undvik ögonen och håret) och på halsen om du vill.
Låt verka ca 20 min.


Tvätta bort med ljummet vatten.

Återfuktande bananmask (15 min)


♥ Återfuktar och gör huden mjuk
♥ Kan till viss mån släta ut rynkor och fina linjer
♥ Mild, passar utmärkt till känslig hy
♥ Innehåller VitaminB som är bra för huden
♥ Innehåller kalium♥ 1 banan
♥ 1,5 msk honungMosa bananen så mycket som möjligtBlanda honung+banan


Applicera (undvik ögonen)
Låt verka 15-20 minTvätta bort med ljummet vattenSätt upp håret eller ta på dig en badmössa innan du applicerar masken.
Honung + banan + hår = jävelskap att få bort