Eteriska oljor, del 1: Tea tree oljan

Eteriska oljor, det klingar fint, eller hur? Och det är fint. Det är godis för huden! I vissa fall för håret också för den delen. :)
Kort och gott kan man säga att eteriska oljor är antiseptisk olja som utvinns genom blommors blad, citrusfrukt, rötter, bark osv.
Alla har olika "funktioner" (eller egenskaper om man nu kan säga så om en olja). Och dessa funktioner är lite olika beroende på vad man använder oljan till. Exempelvis lindrar vissa smärta och andra är svamp- och bakteriedödande.

Självklart finns det eteriska oljor av olika kvalité och den dyraste behöver inte alltid vara den som är bäst, precis som med all annan hudvård.

Tänk på att eteriska oljor inte får komma i kontakt med ögonen eller slemhinnor och är man gravid, har ett högt blodtryck eller är allergisk är det totalförbud! Ge det inte heller till barn, deras hud är såpass känslig att det kan bli omvänd (dvs skadlig) effekt. Har du känslig hud kan du testa lite på handleden och vänta ett dygn.Jag tänkte gå igenom några stycken, och vi börjar med en av de mest populära just nu: Tea tree oljan.

Tea tree kan man säga är ett samlingsord för många olika träd/buskar som kommer från australien och som ger den eteriska oljan "tea tree". Oljan från australien är dyrare än exempelvis den asiatiska. Varför vet jag faktiskt inte.
Finns att köpa exempelvis på eleven, där jag har köpt en liten flaska som heter Australian bodycare tea tree oil. Minns inte riktigt vad den kostar, men runt hundralappen. Finns i två utföranden: Den mindre som jag köpte (se bild nedan) och en större som är lite dyrare.
Den här oljan är väldigt stark och bör undvikas i den dagliga hudvårdsrutinen, tycker jag. Det finns delade åsikter om det där, men min personliga åsikt är att tea tree bara ska användas i små dåser, i områden där det behövs.
Eftersom den har en bakteriedödande effekt är den väldigt effektiv mot akne, infektioner, sår och småbett från till exempel insekter. Utöver det är den bra mot fotsvamp och fotvårtor.

Det låter ju bra, eller hur?
Jovisst, men det finns negativa aspekter också. Exempelvis menar vissa forskare att Tea Tree oljan är hormonstörande och i vissa länder är den totalförbjuden. I andra länder har man bestämt att produkter bara får innehålla en viss procent tea tree olja. Här i sverige har inget sånt bestämts, vad jag vet, men jag gissar på att det nog bara är en tidsfråga.
Man kan även få allergiska reaktioner och få irriterad hud. Har man känslig eller torr hud bör man undvika tea tree helt och hållet, för den är mycket stark och uttorkande.

Ska den användas så var försiktig och överdosera inte. I sverige är det lite poppis med tea tree just nu och det är en jättebra olja, men samtidigt bör man vara försiktig.»
»
»