Eteriska oljor, del 2: Lavendeloljan

Klicka här för att läsa del 1 som handlar om Tea Treeoljan. I det inlägget kan du även läsa lite allmän info om eteriska oljor.


Lavendeloljan är en mycket populär eterisk olja som allra mest används i parfymer och i andra doftsammanhang. Parfym, deodoranter, rumsdoft, doftljus etc.

Oljan hjälper mot huvdvärk, läker sår, minskar risken för ärrbildning, balanserar talgproduktionen (med andra ord jättebra att använda i ansiktsserum om man har problem med akne), fungerar bra som anti-aging, jättebra mot eksem, motverkar både fotsvamp och skabb. Lavendeloljan passar till alla, oavsett hudtyp.
Lider man av mjäll är det kanon att smörja in ren lavendelolja (dvs outspädd) hårbotten med och man kan smörja in musklerna med oljan om man har träningsvärk.
Det är populärt att använda lavendel i massageoljor pga dess "all around"-egenskaper. Det lindrar allt från PMS till tandvärk till ryggskott.
Har man bränt sig i solen kan man smörja in lite, för lavende har en kylande effekt.

Insekter reagerar negativt på lavendeldoften, och det är därför vi ofta har små lavendelpåsar bland våra underkläder. Det håller mal och andra småkryp borta! =)

Även fast lavendeloljan är mycket mild (och kan användas av barn) ska man inte använda stora mängder. Spä  ut den med olivolja eller massageolja beroende på vad du ska använda den till.

Det finns bra lavendel och så finns det dålig lavendel, och det beror dels på hur man tillverkat oljan men även vad som händer med oljan sen. Frankrike och England är de som exporterar mest, och dessa två oljor är väldigt olika varandra både innehållsmässigt och doftmässigt. Här i sverige kan man inte få tag på engelsk lavendelolja (tror jag inte iallafall, jag har aldrig sett någon), utan det är den franska typen vi hittar här.
Skillnaden är för oss vanliga dödliga inte så märkvärdig, men företag brukar ofta välja den engelska oljan eftersom den är mycket enklare att "trixa" med. Och trixa med, ja, det innebär späda ut, göra sämre men mer hållbar och billigare att tillverka. Och sen sälja dyrt. Bra för företagen, dåligt för oss.
Så, bara för att det står lavendel betyder inte det att den håller nån vidare hög klass.Det finns en myt som cirkulerar om att lavendel är irriterande. Viffta bort den tanken för det stämmer inte (med undantag för absolut av lavendel).
Lavendel är nämligen den eteriska oljan som är allra mest vänlig mot huden och faktiskt den enda som går att använda direkt mot huden. Visst finns det vissa som är överkänsliga så det är alltid viktigt att om man har känslig hud testa lite på handleden och vänta 24H innan man använder oljan där den behövs.
Anledningen till att många fått för sig att lavendel skulle ha irriterande egenskaper beror just på massproduktionen av skräplavendel, som jag kallar det. Lavendel är ju så väldigt poppis just nu och företagen är ju inte dummare än att de inser att de kommer sälja mer om deras produkter innehåller lavendel. Men det är såklart inte lönsamt för skönhetsjättarna att sälja outspädd lavendel till en billig peng (vad jag vet så kostar i regel skönhetsjättarnas body lotions runt en tjugolapp) så de spär ut oljan med alla möjliga konstiga tillsatser som egentligen slår ut den och lavendeloljans egenskaper försvinner i myllret av kemiska substanser.

Här är en liten checklista du kan ta med dig när du lavendelshoppar =)
  • VEM har tillverkat produkten? Är detta ett företag som brukar ha produkter av hög klass?
  • VAR kommer oljan från? Engelsk eller fransk? (Tumregel: Engelsk = parfym, Fransk = tvål etc)
  • VAD innehåller produkten? Här är det viktigt att ha lite grundkunskaper. Känner du dig osäker kan du kolla med exempelvis skin deep database. Ju högre upp i ingredienslistan du hittar lavendel desto bättre.»
»
»