Nariga händer?


 • Smörj in händerna några gånger per dag med en handkräm som går snabbt in i huden.
 • Använd en fetare handkräm under natten och investera i ett par mjukgörande vantar du kan ha på dig under natten. Här är ett bra budgetalternativ.
 • Som vanligt är kosten superviktig. Har man torr hy behöver man mycket vitaminer, svavel, vatten, omega3 och karoten (ex. röd paprika).
 • Gör en "handmask" en gång i veckan. Jag brukar ta honung och låta den verka medan jag har händerna i små plastpåsar.
 • Peela händerna en gång i veckan. Jag tar honung+socker.
 • Ta hand om dina naglar. Jag har skrivit ett inlägg om det som du kan läsa här.
 • Var rädd om händerna. Man tänker inte på hur mycket man faktiskt använder händerna och hur mycket stryk de får ta varenda dag. Gör småändringar, exempelvis som att ha på dig handskar när du diskar.
Tänk på att torr hud åldras fortare, och händerna är en av de kroppsdelarna man undermedvetet tittar på för att avgöra folks ålder. Ett par nariga, rynkiga händer kan alltså få dig att se väldigt mycket äldre ut än vad du egentligen är. Många av oss har bara problem med nariga händer under hösten och vintern, men smörj in och sköt om tassarna även under sommaren. Du kommer att tacka dig själv för det när du blir äldre. =)


Oljeinpackningar, godis för håret


Många rynkar på näsan när de hör att olivolja är bra, för vi associerar ju fett och oljigt med något dåligt och smutsigt.
Jag gör en oljeinpackning en gång i veckan och oljan gör håret väldigt mjukt och smidigt.♥ Önskad mängd olivolja
♥ Eventuellt lite uppvärmd honung, ca 2-3 mskVärm oljan (och honungen) liteApplicera i torrt hår ungefär 10 cm från hårbotten. Bokstavligen dränk topparna!Linda in håret plastfolie/badmössa/plastpåse och sedan en handduk över.
Låt verka minst 1 timme. Jag brukar ha i oljan i 2,5 timmar.Nu är det dags att skölja ur oljan.
Det är viktigt att du är noga när du gör detta.
♥ Ta schampoo direkt och massera in tillsammans med oljan.
♥ Skölj med ljummet vatten
♥ Skölj med kallt vatten
♥ Schampoo igen + balsam om du vill
♥ Skölj med ljummet vatten
♥ Skölj med kallt vatten


Låt håret självtorkaOm ditt hår var väldigt torrt innan du gjorde inpackningen kan det se lite flottigt ut efteråt. Det beror på att håret fortfarande suger upp oljan vilket tar ca 1-2 dagar. Det hjälper inte att tvätta håret igen, för det gör ingen skillnad. Härda ut istället, för när oljan sugits upp så kommer ditt hår se fantastiskt vackert ut och vara otroligt mjukt och smidigt.
Mitt hår ser aldrig flottigt ut efteråt och jag har väl halvtorrt hår ungefär.

Enkla tips hur man undviker att få akne


 • Använd smink som låter huden andas
 • Tvätta alltid bort sminket innan du går och lägger dig
 • Inga fingrar i ansiktet. Våra fingertoppar kryllar med bakterier. Måste du så tvätta händerna noga först.
 • Hudvårdsrutinen är superviktig: Ansiktstvål, ansiktsvatten, dagkräm & nattkräm, ögonkräm etc. Och alla bör vara anpassade efter din hudtyp.
 • Kläm inte finnarna. Det kan leda till att de blir inflamerade och sväller upp till stora bölder som sedan blir till ärr. Låt det läka ut av sig själv istället och använd punktbehandlingsprodukter.
 • Samma sak gäller pormaskar. Kläm inte. Det är alltid bäst att förebygga orenheter med tvätt och anpassade produkter. Har man fått en riktigt envis pormask och känner att man måste klämma så använd bomullspads över fingrarna.
 • Peela inte ansiktet i områden där du har akne, det irriterar huden och gör det värre.
 • Gör 1-2 ansiktsmasker per vecka. En lugnande (exempelvis honungsmask) och en djuprengörande (exempelvis jordgubbsmask).
 • Tvätta dina sminkborstar ofta
 • Byt örngott ofta
 • Använd inte gammal concealer och foundation etc.

Det finns förståss många anledningar till att man kan drabbas av akne, men det kan vi gå in djupare på en annan dag. :)

Päronmask för känslig aknehy (15 minuter)


♥ Motverkar akne
♥ Suger upp olja
♥ Mild och passar därför utmärkt till känslig hud
♥ Innehåller järn
♥ Innehåller andra viktiga vitaminer, exempelvis VitaminC


♥ 2 päron
♥ 1 tsk honung
♥ 1 msk mjölk
♥ Behållare att värma honungen i
♥ En mixer (För enkelhetens skull. Det går bra utan också.)Micra 1 tsk honung. Den ska bli flytande som vatten.


Blanda samman mjölken och honungen.


Skala och mosa/mixa päronen så mycket som möjligt. Konsistensen ska vara puréliknande.


Rör samman päronen med mjölken och honungen. Blanda noga.


Applicera på halsen och i ansiktet (undvik ögonen)
Låt verka ca 15 minuter.


Tvätta bort med varmt vatten. Tvätta sen en gång till med din vanliga ansiktsrengöring. Glöm inte att återfukta.


Travalo perfume refill

Köpte denna för några dagar sedan och det kan nog faktiskt vara världens bästa uppfinning strax efter telefonen och kaffekokaren!
Den är liten så den passar utmärkt i partyväskan, och man kan ta med den på flygplan utan att behöva oroa sig för att flaskan ska gå sönder.

Man tar en helt vanlig parfymflaska och tar loss det lilla spraymunstycket så att bara själva röret syns. Sen sätter man bara den här lilla flaskan på röret (det finns ett hål i botten) och börjar pumpa in parfymen. Jättesmidigt!
Och när man är färdig sätter man bara tillbaka spraymunstycket på parfymflaskan. Klart!

Den kostar 100 spänn på Kicks.
Om man tappar mycket hår

Genomsnittspersonen tappar ungefär 50-100 hårstrån per dag, vilket är helt normalt, även fast det låter som väldigt mycket.
Och det finns många anledningar till att man tappar hår. Kost, laster (rökning etc),  hårvårdsrutiner m.m
Känner man däremot att man tappar för mycket hår så är det inte kört. Det finns lösningar.

Kosten är A och O när det kommer till det mesta. Anna Skipper brukar ju alltid säga att man blir vad man äter, och hon har en poäng. Äter man skit ser man ut och mår som skit. Det lättaste är att se till att man får i sig rätt mängd vitaminer, och då är VitaminA, VitaminC, VitaminB12, svavel, zink, kalcium (mejeriprodukter), järn, VitaminE och omega-3 de allra viktigaste. Det finns bra brustabletter att köpa i vanliga livsmedelsbutiker och den som jag använder heter MultiKvinna och den innehåller alla förutom omega-3, som finns att köpa på apoteket.
Men oftast räcker inte mängden järn som finns i sånna tabletter, så köp även järntabletter eller blutsaft. Det finns att köpa i hälsobutiker, exempelvis Life.
Köp även extra zink-tillskott om du ofta får klyvna hårtoppar.
Drick mycket vatten. Endel säger att alla människor ska dricka 1,5 L per dag men det där är väldigt individuellt. Jag måste dricka 2 L per dag.
Ät mycket protein. Rött kött, kyckling, fisk (helst fet), ägg, bönor, linser, soja och andra vegetabiliska proteiner.
Frukt är också bra, även torkad frukt som russin. Nötter likaså.
Hoppa inte över grönsakerna! Broccoli är nog den absolut bästa grönsaken för övrigt så det låg nog nåt i att min mamma alltid tvingade mig äta upp den när jag var liten.

Bara för att en hårvårdsserie är dyr behöver inte det betyda att den är bra. Men billiga serier är i 99 fall av 100 helt värdelösa. Unna dig själv och ditt hår att lägga en extra slant och köp en bra serie anpassad för ditt hår.
Tvätta inte håret för ofta. Gör man det tvättas kroppens naturliga skydd bort och håret blir fett väldigt snabbt. Jag tvättar mitt hår en gång i veckan, och då kör jag schampoo, balsam och sen en inpackning i några timmar.
Torrt hår bryts lättare och då kan man behöva ha en inpackning oftare.
Några andra bra tips man bör ha i åtanke är attt exempelvis inte tvätta håret i jättevarmt vatten, och när man har sköljt ur schampoot eller balsamet så blöter man det en gång till med kallt vatten. Då "stänger" man håret.Man bör inte borsta eller kamma håret när det är blött och aldrig använda hårsnoddar med metallring, för de "skär av" hårstråna.
Hur man bör sköta om håret beror mycket på vad man har för hårtyp, så det är individuellt.

Alla typer av droger (alkohol, knark, kaffe, nikotin etc) gör så att håret får en dålig kvalité, och hår av dålig kvalité bryts lättare.

Sömnen är lika viktig som kosten. Har man nånsin varit vaken väldigt länge vet man att både kroppen och hjärnan reagerar negativt. När vi sover arbetar kroppen med att "återställa sig", och likaså hjärnan. Får kroppen inte chansen att återställa sig blir konsekvenserna allvarliga. Man kan få dålig hy, rasa i vikt, få psykiska besvär, nedsatt hörsel och syn etc och på samma sätt på verkas håret. Kvalitén blir betydligt sämre.

Sen kan det finnas många andra orsaker till att man tappar mycket hår. Hormonella besvär, stress och gener exempelvis och då bör man kontakta läkare.

Svalkande morotsmask (15 min)


♥ Innehåller betakaroten som "försvarar" huden
♥ Äter man mycket morötter är det enklare att bli brun (men om man äter för mycket får huden en orange ton)
♥ Innehåller VitaminA
♥ Mild mot huden och passar därför jättebra till känslig hy
♥ Svalkar huden vid exempelvis solsveda♥ 4 små eller 2 stora morötter
♥ En mixer
♥ 1 msk honungSkala morötterna noga och mixa dem. Det ska bli en puréliknande konsistens.


Blanda samman honungen och morotspurénApplicera där du har bränt dig. Låt verka 15 minuter.Tvätta bort med ljummet vatten.

Det går bra att mixa i gurka, som också är svalkande.

Sommarfina fötter

Här är några enkla tips för att få fina fötter:

♥ Smörj in fötterna ordentligt efter varje dusch och bad. Du kan även smörja innan du går och lägger dig. Använd gärna en produkt som är rik på olja.

♥ Fila, men inte för mycket. Det är alltid bättre att förebygga förhårdnader genom att smörja in och peela fötterna. En del menar på att om man filar kommer förhårdnaderna tillbaka ännu hårdare. Vet inte hur mycket sanning det ligger i det där men det kan ju vara värt att ha i åtanke iallafall.

♥ Fotbad minst en gång i veckan, eller om du badar en gång i veckan.

♥ Peela fötterna. Förhårdnader minskar och döda hudceller försvinner.

♥ Gör en "fotmask". Exempelvis är honung och olivolja jättebra.

♥ Skippa strumporna när du är hemma. Då får fötterna andas.

♥ Sköt om naglarna. Här är en nagelguide jag gjorde för ett tag sedan.

Tomatmask mot akne och fet hy (35 minuter)


♥ Motverkar akne och bleker akneärr
♥ Innehåller bland annat VitaminA, VitaminC och VitaminE
♥ Motverkar pormaskar
♥ "Suger upp" olja♥ En relativt stor tomat
♥ Mixer
♥ Havregryn
♥ MjölkLåt 1 dl havregryn blötas upp av 3 msk mjölk.Mixa en tomat. Den ska se ut som tomatpuré. (Jag vet inte om det fungerar att köpa färdig tomatpuré i en affär och vill inte gärna rekommendera det heller eftersom jag inte provat själv.)
Blanda ner tomaten i havregrynsblandningen. Rör om noga.
Applicera på huden (undvik ögonen) och låt verka ca 35-45 minuter.
Tvätta sedan bort med ljummet vatten.


Aprikosmask mot solsveda (20 min)


♥ Innehåller VitaminA som håller huden (och håret, om man äter den) vacker
Läkande, motverkar alltså akne och sår
♥ Har en uppstramande effekt och är därför effektivt mot rynkor!
♥ Har en lugnande och svalkande effekt och dämpar rödhet, och det är den egenskapen vi ska använda oss av nu. :)


♥ En färsk eller en näve torkade aprikoser
♥ 2 msk yoghurt (gärna en riktigt fet, exempelvis grekisk yoghurt)
♥ 1 tsk honungOm du använder dig av torkade aprikoser lägger du dem i blöt under natten.
Använder du färsk aprikos kan du hoppa över detta steget.Mosa aprikoserna och blanda samman med yoghurten och honungen.Applicera på området där du bränt dig och låt verka minst 20 minuter.Tvätta bort med ljummet vatten.
Om du vill kan du även mosa lite gurka och blanda i.
Om du upplever smärta när du använder den här masken så tvätta bort omedelbart. Tyvärr är aprikos en frukt som en del är känsliga mot.

Potatismask (20 min)


♥ Läker sår och akne
♥ Tar bort smuts
♥ Mjukgörande
♥ Absorberar olja
♥ Svullnader kan minska (om man kanske har sovit på nåt konstigt sätt och blivit lite svullen i ansiktet eller om man har påsar under ögonen)♥ Rå skalad potatis (en eller två stycken)
♥ RivjärnSkala den råa potatisen och riv den i små, små bitarApplicera direkt på huden eller blanda potatisbitarna med något av kletig konsistens som binder, exempelvis honung.
Det går även alldeles utmärkt att lägga potatis på ögonlocken (bara potatis dock, inte om du blandat med något annat)
Låt verka minst 20 minuter.Tvätta bort med kallt vatten om du bara har potatis.
Tvätta med varmt vatten om du har potatis+något annat.
Tvätta sedan ansiktet en gång till med din vanliga ansiktstvål. Glöm inte att återfukta huden efteråt!Du kan även skala och sedan skära potatisen i stora tunna bitar och lägga direkt på huden om du inte har ett rivjärn hemma, men då bör du inte blanda med andra ingredienser.

En somrig ansiktsmask av jordgubbar! (10 minuter)


♥ Sprängfulla av antioxidanter, vitaminer och mineraler!
♥ Kan i viss mån jämna ut huden
♥ Minskar porer markant
♥ Bleker akneärr och andra missfärgningar
♥ Motverkar akne och blemmor
♥ Dessutom är jordgubbar grymt gott!♥ 4 stora eller 8 små färska jordgubbar.
♥ 1 tsk havre
♥ 1 msk honungMosa jordgubbarna och gegga ihop allt till en trögflytande sörja.


Applicera masken i ansiktet (undvik ögonen) och på halsen om du vill.
Låt verka 10 minuter.


Tvätta bort med ljummet vatten. Tvätta sedan ansiktet en gång till med din vanliga ansiktstvål. Var noga med att få bort alla rester.


Den här ansiktsmasken är väldigt djuprengörande och exfolierande och använder man den bör man inte använda någon annan ansiktsmask under en vecka för annars kan huden bli väldigt irriterad. Har man hudproblem (akne osv) kan problemet bli värre om man överarbetar huden. Så, låt huden vila 1 vecka efter att du lagt en sånhär mask.

Honungsmask (10-20 minuter)♥ Läker sår snabbt
♥ Motverkar bakterier
♥ Innehåller antioxidanter
♥ Motverkar akne och bleker akneärr
♥ Kan i viss mån jämna ut huden och göra porer mindre
♥ Gör huden mjuk opch smidig
♥ Innehåller vitaminer och mineraler (exempelvis järn och C-vitamin)
♥ Smakar gott! :D♥ 2 msk EKOLOGISK honung
♥ Eventuell behållare att värma honungen i (Behövs ej om du använder flytande honung)Om du använder fast honung värmer du den några sekunder i micron. Den ska bli relativt flytande.
Använder du flytande honung kan du hoppa över det här steget.
Applicera honungen på rengjort ansikte (och hals, om du vill). Massera in med cirkelrörelser. Undvik ögonen.
Låt verka 10-20 minuter.Tvätta ansiktet med din vanliga ansiktstvål och varmt vatten för att få bort alla honungsrester. Sen kan du fullföljan din vanliga hudvårdsrutin.
Gör en honungsmask varje dag för bästa resultat.